
معرفی غذاهای گرجستان
معرفی غذاهای گرجستان
معرفی غذاهای گرجستان :
معروفترین غذاهای گرجستان عبارتند از :
چاخوخبیلی ( chakhokhbili ) :
چاخوخبیلی در اصل همان تاس کباب گرجی هاست که با مرغ درست میشود و از مواد زیر تشکیل شده :
مرغ – پیاز – گوجه فرنگی – گشنیز – جعفری – شوید – ریحان – فلفل سیاه -رازک لیمو – پودر تخم گشنیز – فلفل قرمز – سیر و نمک به اندازه کافی.
چاکاپولی ( chakapuli ) :
چاکاپولی هم نوعی تاس کباب گرجی است که با گوشت بره یا گوشت تازه گوساله درست می شود.
مواد تشکیل دهنده :
گوشت بره یا گوساله – پیازچه – سس تخمالی ( سس مخصوص گرجی ها…در پایان این نوشته توضیح دادیم راجع به آن )
روغن مایع – شراب سفید – گشنیز – ترخون – فلفل سیاه و نمک به میزان کافی.
متسوادی ( mtsvadi ) :
متسوادی همان ششلیک است که گرجی ها در درست کردن آن در جهان بهترین هستند.
مواد تشکیل دهنده :
گوشت بره یا گوساله یا خوک یا مرغ – فلفل سیاه – نمک – و سس اجیکا ( سس مخصوص گرجی ها )
لطفا هنگام سفارش متسوادی به گارسون بگویید که چه نوع گوشتی مدنظر شماست.
خاشلاما ( khashlama ) :
خاشلاما نیز نوعی غذای گرجی خوشمزه و خوش عطر و طعم است که از مواد زیر تشکیل شده :
گوشت تازه گاو – سیر – شوید – گشنیز – برگ بو – فلفل سیاه و نمک به میزان کافی.
چاناخی ( chanakhi ) :
چاناخی از گوجه فرنگی های درسته پخته شده همراه با مواد زیر تشکیل شده است :
گوشت تازه گاو – بادمجان – پیاز – سیب زمینی – سیر – جعفری – ریحان – فلفل سیاه و نمک
لوبیو ( lobio ) :
همان خوراک لوبیا است که بسیار لذیذ و معطر بوده و طرفداران زیادی دارد.
مواد تشکیل دهنده لوبیو :
لوبیا قرمز – گشنیز تازه – جعفری – پیاز – پونه خشک – ریحان خشک – گردو آسیاب شده
رب انار – سرکه ی شراب سفید – روغن زیتون – فلفل قرمز و نمک
غذاهای معروف گرجستان
غذاهای معروف گرجستان یا همان غذاهای سنتی گرجستان که طرفداران زیادی دارند عبارتند از :
خینکالی ( khinkali ) :
خینکالی غذای ملی گرجستان بوده و طرفداران فراوانی دارد.
مواد تشکیل دهنده خینکالی :
خمیر آرد گندم – تخم مرغ – فیله گوشت گاو – پیاز – سیر – گشنیز – جعفری – فلفل سیاه و نمک
طرز تهیه خینکالی :
در وسط خمیر فیله تازه گوشت گاو همراه با مواد تشکیل دهنده بالا قرار می دهند.
هرچند که ممکن است با گوشت خوک هم تهیه شود.
خاچاپوری ( khachapuri ) :
خاچاپوری نان مشهوری است که در داخل خمیر آن مقادیر زیادی پنیر وجود دارد.
معمولا بصورت گرم می باشد زیرا سرد آن زیاد جالب نیست.
مواد تشکیل دهنده آن :
خمیر آرد گندم – تخم مرغ – پنیر محلی شور – ماست.
لوبیانی ( lobiani ) :
مانند خاچاپوری و نان پخته شده ای است که در وسط آن به جای پنیر لوبیای معطر شده به سبزیجات تازه وجود دارد.
لوبیانی به اشکال مختلف وجود دارد : گرد – دراز و ….
مواد تشکیل دهنده :
خمیر آرد گندم – لوبیا قرمز پخته و له شده – روغن مایع یا نباتی – فلفل سیاه – شکر و نمک به میزان کافی.
خاچاپوری آجارولی ( khachapuri adjaruli ) :
نوع دیگری از خاچاپوری که به شکل خمیری شبیه یک قایق که در وسط آن تخم مرغ و مقادیر زیادی پنیر آب شده سولگونی است.
مواد تشکیل دهنده آن :
ماست – جوش شیرین – سرکه – خمیر آرد گندم – شکر – تخم مرغ – کره ذوب شده – شیر – پنیر
کبابی ( kababi ) :
کباب رول شده است و شبیه به کباب کوبیده خودمان است.
به همراه پیاز و سماق در نان نازک لواش پیچیده می شود.
مصرف آن در گرجستان زیاد است و طرفداران بیشماری دارد.
معمولا از گوشت تازه گوساله یا گاو استفاده می شود.
چیخیرتما ( chikhirtma ) :
چیخیرتما نوعی غذای پرطرفدار گرجی است که از مواد زیر تشکیل شده :
مرغ – پیاز – کره – زرده تخم مرغ – آرد – ذرت – زردچوبه – سرکه شراب سفید
گشنیز – فلفل سیاه و نمک به میزان کافی.
خوردنی های گرجستان
منظور از خوردنی های گرجستان در اینجا مواردی هستند که بعنوان وعده غذایی محسوب نمی شوند.
خوراکی های گرجستان که بسیار معروف هستند عبارتند از :
چورچخلا ( churchkhela ) :
خوردنی های دراز و رنگارنگی است که جلوی برخی مغازه ها در سطح شهرهای گرجستان و از جمله تفلیس آویزان است.
چورچخلا از آب انگور تغلیظ شده تشکیل شده که بر روی رشته ای از گردو ریخته می شود.
در وسط آنها نیز نخهایی وجود دارد که هنگام خوردن آن بایستی جدا شوند.
پلاموشی ( pelamushi ) :
نوعی دیگر از خوردنی های خوشمزه گرجی است که از مواد زیر تشکیل شده :
آب انگور – آرد ذرت – آرد گندم
برای تزئینات بر روی آن از مغز گردو یا مغز فندق استفاده می شود.
گوزیناقی ( gozinaghi ) :
نوع دیگری از خوراکی های گرجستان است که از مواد زیر تشکیل شده :
مغز گردو خرد شده – عسل – آب – پودر شکر
پوری ( puri ) :
پوری به زبان گرجی یعنی نان.
همان نان متداول گرجی است.
این نان که در تنور سرامیکی مدور پخته می شود خمیر آن به کنار تنور چسبانده و به صورت مرطوب و خوش طعم از تنور خارج می شود.
به طوری که کاملا پخته شده است.
سس های گرجستان
سس های معروف گرجستان که طرفداران زیادی هم دارند عبارتند از :
خمالی ( tkhemali ) :
ت اول آن چون ساکن تلفظ می شود و خیلی سریع در ابتدای کلمه تلفظ آن ملموس نیست.
بنابراین همان خمالی شما تلفظ کنید.
مواد تشکیل دهنده این سس گرجی :
آلو – سیر – شوید – گشنیز – فلفل قرمز
اجیکا ( adjika ) :
مواد تشکیل دهنده ی این سس لذیذ گرجی عبارت است از :
فلفل دلمه ای – جعفری – ریحان – کرفس – سیر – ادویه جات -ترشی جات
نمک – گشنیز – رازیانه – رازک لیمو – زعفران
مشترکات غذایی ایران و گرجستان
غذاهای مشترک بین ایران و گرجستان عبارتند از :
دلما ( tolma ) :
همان دلمه خودمان است و در برخی موارد بجای برگ درخت مو از برگ کلم استفاده می شود.
مواد تشکیل دهنده آن عبارت است از :
گوشت خوک چرخ شده یا گوشت گاو چرخ شده
برگ درخت مو یا برگ کلم
پیاز – کره – سیر – گشنیز – برنج – ریحان – جعفری – فلفل قرمز و نمک
کوفتا ( kufta ) :
همان کوفته خودمان است که در زبان محلی گرجی به آن کوفتا می گویند.
دقیقا به مانند کوفته خودمان درست می شود ولی از مغز گردو زیاد در آن استفاده می شود.
این بود از معرفی غذاهای گرجستان امیدوارم که مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.
هرچند تنوع غذاهای گرجستان بسیار بیشتر از موارد مذکور است.
نظرات